Putkirinnat eli tubulaariset rinnat: vaiettu ilmiö

]

Miljoonat salasanat vuotivat – katso, ovatko tietosi mukana

]

Haittaohjelma keräsi salaa Windows-käyttäjien tietoja.

Suojattuja pilvipalveluja tarjoava NordLocker kertoo sivuillaan havaitsemastaan mittavasta haittaohjelmakampanjasta. Yhtiön mukaan troijalaishaittaohjelma kaappasi vuosien 2018 ja 2020 välillä käyttäjien tietoja 3,35 miljoonalta Windows-koneelta.

Kyseinen haittaohjelma päätyi koneille sähköpostiviestien sekä laittomien tietokoneohjelmien välityksellä.

Mukana kaapatuissa tiedoissa on esimerkiksi 26 miljoonaa käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmää. Kirjautumistietoja saatiin esimerkiksi Facebookista, Instagramista, Twitteristä, Gmailista, Steamista, Amazonista, Netflixistä, Spotifysta ja PayPalista.

Lisäksi haittaohjelma varasti koneilta yhteensä yli miljoona kuvaa sekä yli 650 000 Word-dokumenttia. Lisäksi haittaohjelma keräsi yhteensä yli kaksi miljardia evästettä koneilta sekä ohjelmistotietoja muun muassa selaimista, kuten Chromesta.

Tarkista tilanne

Omien tietojen vuotaminen voi johtaa tilien kaappaamiseen ja pahimmillaan rahallisiin menetyksiin. Tämän vuoksi salasanojen kanssa kannattaakin olla tarkkana ja monivaiheinen tunnistautuminen ottaa mahdollisuuksien mukaan käyttöön.

Iltalehti kokosi aiemmin yhteen ohjeita siihen, miten omien tietojen kaappaamiselta voi välttyä. Kannattaakin käydä lukemassa ohjeet täältä.

Lisäksi kannattaa seurata merkkejä omalla koneellaan haittaohjelmasta. Tietoturvayhtiö Check Pointin tietoturva-asiantuntija Jarno Ahlström listasi aiemmin Iltalehdelle, millaiset merkit voivat kertoa tartunnasta. Tutustu merkkeihin täältä.

Netissä on käteviä palveluita, joiden kautta voi käydä tarkistamassa, onko omia tietoja päätynyt netissä ladattavissa oleville tietolistoille. Yksi tällaisista palveluista on todella laajasti käytetty Have I Been Pwned, jonka on perustanut tietoturva-asiantuntija Troy Hunt. NordLockerin käsiinsä saamat tiedot on ladattu kyseiseen palveluun.

Have I Been Pwned -palveluun pääset tästä.

Kun oman sähköpostiosoitteensa tai puhelinnumeronsa syöttää palveluun, yrittää se etsiä tuloksia palveluun ladatuista listoista, jotka ovat vuotaneet aiemmin jonkin tietomurron myötä. Jos tietoja löytyy, ilmoittaa palvelu, mistä palvelusta tiedot ovat vuotaneet. Näin käyttäjä voi suunnata suoraan palveluun vaihtamaan salasanaa, jos sitä ei ole jo aiemmin tehnyt.

Have I Been Pwned on aloittanut myös yhteistyön Suomen Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa. Jatkossa keskuksella on pääsy palvelun rajapintaan, mikä mahdollistaa sen tarkastamisen, onko valtion työntekijöiden tietoja vuotanut. Myös esimerkiksi FBI toimii yhteystyössä palvelun kanssa luovuttamalla varastettuja käyttäjätietoja.

Tänään luvassa sade- ja ukkoskuuroja osaan maata, Uudellamaalla edelleen yli 30 asteen hellettä

]